Konzervujeme rastliny: sušenie v mikrovlnnej rúre

.

Sušenie rastlín v mikrovlnnej rúre je asi ten najrýchlejší spôsob. Navyše takto viete zachovať všetky farby, ktoré sa zvyknú pri sušení na slnku, či v prievane znehodnotiť.  Nehodí sa však pre všetky druhy a aby sme boli s výsledkom spokojní, musíme postupovať veľmi opatrne.
V prvom rade je potrebné zvoliť správne druhy rastlín. Príliš jemné stopky, lístky, či samotné lupene, by nám v mikrovlnnej rúre zhoreli na popol. Navyše je to i dosť nebezpečné, pretože takýto jemný, rastlinný materiál, začne horieť v priebehu pár sekúnd.

úroda
 
Niektoré druhy rastlín vhodné na sušenie v mikrovlnnej rúre:
 

  • nechtík lekárky (kvety)
  • chmeľ
  • ruže
  • pivónie
  • drevnaté časti rastlín- stopky
  • trávy
  • niektoré druhy zeleniny (napríklad okrasná kukurica)
  • pšenica
  • lusky

 
Postup sušenia
 
Rastliny, ktoré chcete vysušiť, rozložte na keramický tanier, ktorý môže ísť do mikrovlnnej rúry. Naraz ich nesušte príliš veľa. Keď na nich začne pôsobiť teplo, vlhkosť, ktorá z nich vychádza spôsobí, že sa začnú variť a nie sušiť. Je ideálne ak tanier nezakryjete plastovým krytom, ktorý bežne prikrývate zohrievané pokrmy. Aj v tomto prípade, by nadmerná vlhkosť poškodila rastlinný materiál. ak máte možnosť, na mikrovlnnej rúre nastavte najnižšiu teplotu. Pokiaľ nemáte s danou rastlinou skúsenosti, vždy ju sušte maximálne desať sekúnd. Potom ju skontrolujte a ďalší čas odhadnite podľa toho, ako na ňu zapôsobil takto krátky čas. Ak si stupne nastaviť nemôžete, vyskúšajte sušenie pri klasickom režime na ohrev jedla, poprípade zvoľte ten na rozmrazovanie.

.

květ
 
Ak sa vám budú zdať rastliny na dotyk dostatočne suché, pred uskladnením ich vždy nechajte vychladnúť. Inak by sa vám zaparili a zhnili.
 
V mikrovlnnej rúre viete rastlinky vysušiť za pár sekúnd. Pri tomto procese je z nich totižto doslova vytiahnutá všetka voda. Tento postup však vykonávajte iba pri kvetoch, ktoré chcete použiť na dekoračné účely. Napríklad bylinky, sušte vždy v klasickej rúre, sušičke na ovocie, alebo na slnku. V mikrovlnke, by ste ich znehodnotili.

Konzervujeme rastliny: sušenie v mikrovlnnej rúre
2.7 (53.33%)3
.